Kereső szavak

keresőszavak

Újra nyit: A Gyáli Savanyús

Interjú Krausz Tamással - A Gyáli Savanyússal - 2021.03.24.

Ha azt mondom A gyáli savanyús, a legtöbben Tomira és anyukájára gondolnak a Déryné udvar szomszédságában. Rendszeres vásárlók, vagy csak betérők egyaránt szomorúan tapasztalták, hogy a kis családias és kedves bolt megszűnt régi helyén egyik pillanatról a másikra. Hogy mi is történt és hogyan tovább, erről kérdeztem Krausz Tamást.
 
Tudom, a legtöbbeket az érdekli, hol találhat rátok a továbbiakban, de mielőtt erről többet mondanánk, szeretnék néhány dologról beszélni. Hosszú évek óta vásárlunk mi is nálatok savanyúságot. Mikor kezdtetek ezzel foglalkozni? 
Tulajdonképpen a 3. generáció vagyok, aki folytatja a családi hagyományt. Testvérem is boltot működtet Pestszentlőrincen, neki saját üzlete van. Szóval "családi" a történet. Kezdetben a termelést, elrakást, készítést, eladást, szóval mindent tudott a család csinálni, de mára ez már sok! Természetesen Vecsésről van a recept. Anyum Lőrincen összesen 30 évet, majd Gyálon a zöldségpiacon 4 évet és üzletben a Déryné udvar mellett 10 évet árulta a termékeinket.
 
Hogyan készülnek ezek a savanyított zöldségek nálatok? 
Ez titok! Na jó ahogy írtam a jól bevált ősi vecsési recept alapján, amit „nagypapa”, mint alapító hagyott ránk! Szívvel-lélekkel csináljuk, talán ez a legfontosabb! Természetesen már kevesebb olyan fűszert használunk, mint régen, amik a kertben is megtalálhatóak voltak. A káposztaérlelés pedig egy külön folyamat. Törekszünk egy szezonra való zöldségeket lesavanyítani, így mindig friss áruval várjuk vásárlóinkat. Természetesen vannak fajták, amiket frissen, folyamatosan kell készíteni: Savanyú káposzta, vegyes vágottak, saláták, csemege cékla, töltött paprikák, stb.
 
A mi személyes kedvencünk a feta sajttal töltött Csili paprika. Milyen különlegességgel várjátok még a vásárl
A töltött paprikák, uborka, paprikakrém, bébi kukorica talán a különlgeesebb termékek, de még menet közben bővülni szeretnénk ezen a téren is.

Azt olvasóink többsége tudja, hogy a Déryné udvar szomszédságában voltatok megtalálhatóak az elmúlt években, azt azonban eddig homály fedte, hogy pontosan hol tudunk a továbbiakban vásárolni nálatok. Elárulod, hol nyittok meg újra?
A Széchenyi 102 sz. alatt leszünk, a Vecsési-Széchenyi sarkon a régi ruhabolt helyén.
 
Az idei év elején kellett szinte néhány nap alatt bezárnotok, majd új helyet keresnetek. Hogy éltétek meg a változást?
Hideg zuhanyként ért minket a hír, 10 kerek év után még a régi vásárlóknak sem tudtunk időben szólni! Talán a hosszú-hosszú éveknek köszönhető a talpon maradásunk és hogy új lendülettel nyithatunk egy másik helyen, jobb körülmények között üzletet!
 
Láthatóan a mostani üzlethelység sokkal tágasabb, mint az előző. Esetleg ennek okán bővítitek a termékpalettátokat
Természetesen vannak még termékek, amiket a régi üzlet méretei miatt nem tartottunk. Vásárlóink megszokhatták, hogy zöldségfélékkel, friss tojással és száraztésztával is kiszolgáljuk őket, ez itt sem lesz másként.

Mikorra tervezitek a nyitást?
A nyitást április elejére tervezzük, nagyon igyekszünk még húsvét előtt kinyitni, de nem minden csak rajtunk múlik. Remélem, hogy a régi és új vásárlóinkkal mihamarabb találkozhatunk. 

Tamás elmondása szerint az üzlethelység méretei és adottságai nagyobb kínálatot és színvonalasabb kiszolgálást tesznek majd lehetővé új üzletükben. Bízom benne, hogy a megváltozott körülmények ellenére hamarosan vásárlók zsivajától lesz hangos a kis boltocska. Én biztosan az elsők között leszek, mert már nagyon hiányzik a fetás Csili a családnak!

S.L.

Ancsi Gépkölcsönző